Thursday, May 5, 2011

Cikgu Hamidah ep.1

Aku dlaherkan tanpa adek bradek , hnye mama dan abah shje .. Itupun , kalaolah diorg maseh hdop .. diorg meninggal dnie mase aku umo 3 tahon .. skang aku ddok umah atok aku .. dielah mama , dielah abah dan dielah kawan aku .. aku ? kawan ? tak pyh ckp , spe la nak kwn ngan aku .. haihh , mujurlah ade jgak org yg nak kwn ngan aku .. name nye Nor Hamidah.. or prefer to call , Cikgu Hamidah .. ckgu ni bleh thn lawanye .. ala-ala cute cam aku ..

First in da morning , cam biase ar , bangon cam ade batu kt dlm kpale , mate cam dlekat dek gam gajah .. bngon pon dah cam nak tak nak je.. nak bngon stiap hari mmg payah .. biase ar , skolah pagi ( aku form 3 ) .. kalo atok x kjot , mmg takkan bngon smpai esok lah aku  .. ble dah slesai bgun , aku pegi mndi ala kadar cam kerbau .. dua gayung je .. pastu baru aku gosok gigi .. aq abes mandi xsmpai sminit pastu kluar .. dah siap smue aku pgi smyg ngan atok .. tah pape tah doa yg aku bce .. smpai msok doa mkn skali .. biase ar , aku ni bkan cam atok aku , org kuat agame .. tp papehal , mmg solat aku xpnh tnggal .. 

Habes solat , aku naik moto ngn atok aku pgi skolah .. vespa jer , tak pyh mahal2 .. jnji dah ade transport .. smpai skolah , aku disambut baik dan terukir senyuman di bibir 'kucing' pak guard itu .. manusia ? pndang pon payah .. alaaa , mntg2 lah bpak aq dulu prompak .. bpak aku dulu pnah jadi perompak termahsyur kat kmpung ni .. alaa , bkan rompak ape pon , stakat rmpak sliper kt masjed jer .. pastuh kne pnjara 3 bulan .. tak psl2 satu skolah x ske aku .. gilak haper diorg ni ? tapi lantak diorg arh , ape aku kesah ? dah mmg stiap hari aku kne lyn camni .. smpai cekgu2 pon taknak pndg aku .. smpai aku jd bodoh camni , pastu xpsl2 marah aku .. itulah yg dnamekan BODOH ..

Nak dpendekkan cter , hnye sorg jer ckgu yg sweet ngan akuh .. ofkoz , like I’d mention above .. Cikgu Hamidah .. ckgu ni sweet sngt .. mkenye cam Maya Karin sket2 .. dielah org yg first menegur aku kt skolah ni .. eh , bkan .. kcing pak guard tuh yg first .. haa , die yg scond .. okay , so one day .. die tnye psl cite2 ..mcm2 dak2 klas aku ckp .. “bombe !, polis!, angkasawan!” yg pling byk dicakap oleh dak2 laki , “pakar sakit puan!” .. smpai ade sorg tuh die cakap “perompak slipar masjed!” , satu klas dah ktawe .. mke aku dah naek merah .. nseb baek ade ckgu hamidah kt dpan .. kalo x dah lame ilang dah kpale bdak tuh .

It’s time , cekgu dah pnggel  nme aku .. aku bngon nak tak nak cam aku bngon tido .. aku malu nak ckp ngan ckgu .. ckgu tnye aku lagi .. aduihh , terpakse gak aku gitau .. suara ckgu tuh merdu sgt , xleh nak melawan .... aku ckp aq nak jdi cam bpk aku, polis .. “polis pebenda kalo dah mncurik sliper !?” ade bdak bangang mne tah mnyampuk .. aku buat donno .. pastu , tetibe aku tringat wjh mak n ayah aku .. aisehh .. skelip mate aer mate aku mlinang .. ckgu tnye knape kamu mnanges ? psl kwn kmu ejek kamu ke ? aku jwb “bkan cekgu ,tsk .. tsk .. ..tsk ,, tapi , mak bpk saye .. “ krinnggggg !!! mse ckgu midah dah tmat .. ckgu ajak aku g makan kt ‘Sweet Potato’ ptg nti  ..  ckgu midah klua , aq lap air mte .. pastu terdengar suara2 berok yg mngate2 aku .. “ haihh pndainyee blakon … nak amek hati ckgu la tuh “ , “ kalo dah mke camtuh , babi hutan pon xnak ngan ko , ko tau ? “ “hahahahaha !!” aq sbar .. slawat mcm2 kt dlm ati ni .. wlaopon tah ape tah aq bce .. ade gak aku bce “ya Allah , kao tukarlah smue kwn2 klasku ini mnjadi kereta .. trase gak nak naek krete g skolah ..”

"pkol 3.30ptg ni jmpe kat 'Sweet Potato' ye ? , ckgu nak tnye ssuatu" kata cekgu Hamidah .. Tapi , jarum pndek dah tunjuk tpat kt no 5 .. mne plaklah cikgu hamidah ni .. krg aku blek krg , kcik ati plak .. tggu jlahh .. 
tetibe , "Ezam?" ade org pnggel aku .. ( lpe nak gtau , nme aku Azim Mazlizam , kol me Ezam ) aku merotate kpale aku ke arah suare itu .. haa , dah dtg pon .. pnyelah lame gilak aku tnggu .. "cikgu , npe lambat ? " tanyaku dgn suare acah2 kool padahal tngah barann .. "ohh , sori sesangt zam .. adek cekgu saket terok .." jawabnye .. mmg padan mke die , smalam aku date ngan die (sbb nak amek hati cekgu hamidah )  .. aku ajak g makan kt "Kentucky Fat Cikaro" ..korg tau , x macm2 lah die mnx smalam .. nasi goreng kampung , maggi , askrem potong , tempe goreng .. aduihh , mnelah bnde tu smue ade kt situh .. pastu ble xdpt , mnanges cam brok .. last2 , aq dah baran sgt , aku cocok prot die gne garpu .. die idop ag sbb lmak die slamatkan die ..

BERSAMBUNG KE EPISODE SETERUSNYA ......

5 comments:

ayu sakura said...

smbung ctenye cpt cket aw..tgh best2 ni..

ejatt ameer said...

lek luu , idea2 ..

ayu sakura said...

ha kluakan idea 2..klw best smbongnnye aku bc,klw x..sowi la der..hehe

Unknown said...

cternye bez ea??? nk bace la..hope seronok..

Asdira Rashid said...

ok. "aku cocok prot die gne garpu .. die idop ag sbb lmak die slamatkan die .. " yang itu kejam. <--terasa wakaka :P